Kraljica povrća, ne samo po boji i veličini nego i po svom sastavu koji je prava riznica blagodati za zdravlje našeg organizma. A kakva bi to jesen bila bez mirisne pite sa bundevom. Medjutim bundeva nije samo za pite i tartove nego i za potaže, sokove, salate, pa čak i kao turšija. Ali ovde se ne završava niz, ne treba nikako da zanemarimo ni seme bundeve koja ima poseban uticaj na zdravlje kako žena tako i muškaraca. Zovemo ga još i zeleno zlato jer njegov uticaj na poboljšanja zdravlja srca, izgleda kože, poboljšanja cirkulacije, jačanja kostiju, sprečavanja depresije, stimulisanja rasta kose, uklanjanju upala, uravnoteženja hormona i zaštite prostate je i naučno dokazana.

Mesnati deo bundeve zbog  svoje hranljivost, velikog sadržaja vtamina A, C, E i B kompleksa  koji su nam neophodni za imunitet, minerala kalijuma, magnezijuma, i gvožđa, antioksidanasa kao sto su beta- karoten, i beta – kriptokantin i vlakna koja su zadužena za zdravlje našeg digestivnog trakta bundevu treba je što češće jesti na što više načina.

Nama je najdraža kao pita, slatka, sa cimetom ili bez njega, ali i topli potaž ili sok treba da budu na našem jelovniku svaki dan.

Podelićemo sa vama dva najomiljenija načina na koji se sprema bundva, a vi probajte u našoj ABCDE kuhinjici i ukus imiris ovih recepata.

Pita od bundeve

Sastojci:

  • 500g gotovih kora za baklavu,
  • 10 kašika šećera,
  • 1 kesica vanilinog šećera, ,
  • 10 gr cimeta,
  • 100 ml ullja,
  • 1 kg bundeve,
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Bundevu  očistite od kore I semenki,  isecite na kriške I na trenici izrendajte  na krupno rende. U bundevu dodajte vanilin i običan šećer, kao i cimet, pa sve izmešajte. Ostavite smesu oko 15 minuta da bundeva pusti višak vode. Na radnu površinu stavite jednu koru i premažite je uljem, sve do ivica. Odozgo stavite još dve kore, s tim što ćete samo treću premazati uljem, a onda na tu treću koru dodajte smesu od bundeve. Koru zarolajte u rolat. Pleh u kom ćete peći premažite uljem, pa poređajte rolate. Svaki rolat namažite sa malo ulja. Pleh stavite u hladnu rernu, pa uključite na 180 stepeni i pecite sat vremena. Kada je bundevara gotova, izvadite je iz rerne, prekrijte krpom i ostavite 10 minuta da se prohladi, a onda je pospite šećerom u prahu.

Isecite je i poslužite.

Prijatno!

Potaž od bundeve

Potrebno je:

  • 800 gr bundeve isečene na kocke
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 2 glavice luka manje,
  • pola glavice belog luka
  • Začina, soli, bibera, peršunov list, malo na vrh noža morskog oraščića,
  • 800 ml vode.
  • Tri kašike maslinovog ulja

Priprema:

U duboki sud sipati vodu, staviti bundevu, luk, šargarepu,  beli luk, i kuvati na šporetu, na tihoj vatri sat vremena. Nakon što je povrće dobro skuvano, štapnim mikserom umutiti smesu da se dobije odgovarajuca gustina. Potom dodati začine i na kraju kada budete posluživali sipati ulje.


Prijatno !

Go top