Naime Knedle ili gomboce, su poreklom iz Austirije, migracijom stanovništva su stigle do Mađarske , Poljske , Češke , Srbije , Hrvatske,  Slovenije ali i do Italije gde se prvi put pominju u štampanim receptima u Trstu 1891. Baš čudno da su se tamo pojavile gde je bilo najviše srba, pa eto i pojašnjenja  za njihovu pojavu. Naravno tamo se zovu „Gnocchi di Prugne“ ili njoke sa šljivama.

Eto još jednog zanimljivog naziva, ne verujem da će biti usvojen ali treba znati da pored naziva gomboce, knedle  imamo i njoke sa šljivama. Kako su se pojavljivale  tako su dobijale lokalno ime. Naše gomboce su nezamenljive, poslastica još od davnih vremna i nema tog junaka koji se nije sladio.

Recept

Recept je lagan, nema mnogo sastojaka, ali je ključ uspeha u  načinu pripremanja. Taj stari način pripreme neguje ABCDE KUHINJICA . Danas sve ređe imamo vremena da pravimo gomboce ( knedle) sa šljivama, mi ćemo podeliti recept i malu tajnu kako se pripremaju a vi probajte.

  • 1 kg krompira
  • 200 gr brašna
  • 1 jaje
  • 100 putera
  • prstohvat soli
  • 1 kg šljiva ( bez koštice)
  • 100 prezli
  • 1 vanilin šećer  ( opciono)

 Vreme pripreme 130 minuta.

 Stavite u dublju šerpu  (stari krompir)  u ljusci, i barite ga na tihoj vatri, to treba da traje oko 55 minuta, u zavisnosti od veličine krompira. Kada je krompir obaren, ocediti vodu i sačekati malo da se ohladi. Potom ga oljuštiti i ispasirati. U tako ohlađen ispasiran krompir dodati  polovinu putera, i ostaviti da se još prohladi, potom dodati polovinu brašna i jedno jaje. Kada se masa dobro izmesi, praviti  loptice  u koju se ubacuju šljive. Potom formirane loptice stavljati u kipuću slanu vodu kako bi se skuvale. Knedle kada su kuvane plivaju po površini, vaditi ih i oceđene valjati u propržene prezle. Posuti šećerom  i služiti.

Po želji u testo se moze dodati i vanilin šećer koji će dati odličan miris našim Knedlama ( gombocama ) sa šljivama. 

Share
    Go top