Staro tradicionalno jelo iz bakinog kuvara, vezano za Vojvodinu posebno za Bačku. Ako ste gruman i želite da osetite ukus starog  jela koje je bio nezaobilazni deo redovnog nedeljnog menija u Bačkoj, onda je Ajmokac. Pripremao se obavezno kada je bila bistra supa od pilećeg ( kokošijeg) mesa.  Sada ga možete naći i u našoj ABCDE kuhinjici, kao deo ponude u glavnim obrocima.

Reč Ajmokac je nemačkog porekla, a predstavlja vrstu sosa (supe) sa mesom i raznim dodacima. Priprema se od belog pilećeg mesa koje je predhodno kuvano u supi, meso se isecka na sitne kmade. U posebnoj posudi zagreje se mast ( moze i ulje) , doda se usitnjen beli luk, malo se proprži, kratko a potom se doda brašno i još malo proprži da dobije tek malo rumenu boju. Najbolje je kada se to radi na tihoj vatri na šporetu na drva, onda se stavi „ s kraja“, lagano dobija boju uz mešanje i u tu smesu dodajete supu ali polako da se ne naprave grudvice.  Gustoću Ajmokca domaćice su procenjivale same, prema svom ukusu, tako da ni u jednoj kući niste mogli jesti isti Ajmokac, ni suviše redak a ni suviše gust, opet zavisi od domaćice. Kada dobiju teksturu po želji, dodaje se meso i nacedi se limunov sok. Posluži se u zemljanoj posudi i dekoriše mirođijom ili listom od peršuna.
Danas može i malo da se zapeče, tek da dobije rumenu koricu.

Potrebni sastojci za Ajmokac:

  • 1 jedne veće pileće grudi, belo meo
  • Glavica belog luka,
  • Pet kašika brasna,
  • Malo masti , začini, so biber,
  • Limunov sok po želji
  • Naravno i na kraju mirodjija

Prijatno!

Share
    Go top