Vojvođanska kuhinja je bogata različitim ukusima. Česta polemika kada je vojvođanska kuhinja u itanju je baš ta u vezi razlike između gulaša i paprikaša. Odlučili smo da ako i vi imate dilemu razrešimo je ovde

Gulaš i Paprikaš su  poreklom iz susedne  Madjarske ,i ako imaju zajedničko poreklo i prave se od mesa, pa čak i povrće koje se koristi kao dodatak je isto ipak su veoma razlikuju, ne samo po odabiru mesa nego i u načinu pripreme. Zato je važno da li birate Gulaš ili Parikaš.

Gulaš u prevodu sa mađarskog znači „ stočar“  u odnosu na Paprikaš je mngo gušći. Za Gulaš nam je potrebna ista količina mesa i luka. Meso koje se koristi za Gulaš je najčešće juneće a njalepši je sa junećim vratom, ali može da bude i od svinjskog mesa. Uz dodatak paprike kao osnovnog začina kada je luk dobro udinstan, tada se stavlja meso isečeno na komade. Prilikom dinstanja luka, naravno da se so, biber,  kim, lorber… Nikako ne stavljati brašno za zgušnjavanje. Juneći Gulaš se jede sa obarenom testeninom.

Paprikaš je jelo sa mesom i krompirom. Jelo pastira iz panonske nizije. Najčešće meso za Paprikaš je pileće sa kostima, više vode nego u gulašu da bude ređi i kropir. Paprikaš je najlepši iz kotlića. Može da bude od divljači, peradi ali i svinjskog mesa. Još jedna razlika od gulaša je i u procesu pripreme, ovde se dinsta luk, ali manja količina nego u Gulašu, a paprika i začini si se stavljaju tek na kraju.

Da li Paprikaš ili Gulaš na vama je da odlučite, ali oba jela iz ABCDE Kuhinjice su  spremljena poštujući izvorne recepte i način pripreme. Tako smo sačuvali i ukus iz  starih vremena, što je naša najveća prednost.

Krčkanje na tihoj vatri uz kvaliteno meso  od malih proizvođača iz Srbije vam garantuje kvalitet i dobar ukus .

Vaša ABCDE Kuhinjica

Go top