Neizostavna poslastica za sve gurmane  pa to se ne razdvaja, rekao bi moj stari komšija. Od kada zna za sebe zna da su  se u njihovoj kući oko polovine januara spremale pihtije negde ih još zovu hladetina ( ovaj naziv je već i zaboravljen), nemci ih zovu smrznuta supa.

To je neizostavni specijalitet na skoro svim proslavama i slavama tokom januara. Služi se kao predjelo, u različitim krajevima  pripremaju se na različite načine, jedno im je zajedničko da su jednima omiljene a drugima omražene. Ne postoji sredina.

Za dobre i kvalitetene pihtije potrebno je kvalitetno meso ali i delovi koji sadrže želatin, tu spadaju svinjske nogice, rep, uši, juneći rep, ali i butkica. Pihtije se jako dugo kuvaju na tihoj vatri, nekada je potrebno i 6 sati da bi se skuvale dobre pihtije, odnosno dok se meso skroz ne odvoji od kosti.

Svaki kraj ima svoj recept za pihtije, one koje mi spremamo su najukunije. Meso se uveče očisti i  potopi u vodu. Ujutro se pripremi povrće, šargarepa, peršun, paštrnjak, celer, lorber, so i biber.  Najbolja kombinacija je sa svežim i suvim mesom. Naliti vodom, celom  količinom od jednom , jer se voda ne dodaje tokom kuvanja ( 3- 4 litre ) . Mesa je potrebno oko 2-3 kg.

Uključiti na tihu vatru i kuvati dok meso se skroz ne raskuva to je oko  4-6 sati. Kada su pihtije gotove, potrebno ih je procediti, meso iseći na sitne komade i staviti na dnu tanjira.

Potom naliti vodom i staviti beli luk, po ukusu. Kada se pihtije skorz stegnu , tada ih mozete posuti alevom paprikom.

Ot toga kako se kuvaju da li na jakoj ili blagoj vatri pihtije će biti mutne ili prozirne, to opet zavisi od umetnosti domaćice. U svakom slučaju za one koji ih vole , manu će im teško naći a za one koji nisu ljubitalji ni prozirnost neće pomoći.

Go top